Perşembe, Kasım 14, 2024

Ah şu başıboş insanoğlu!

Ah şu başıboş insanoğlu!

Acabâ onun kadar tehlikeli bir başka mahlûk,bir başka mikrop var mıdır dünyâda?

……………………

“Başbaşa” ve “başıboş” kelimeleri ne kadar mânidar!

Bu iki kelimenin çağrıştırdığı düşünceleri kısaca sıralayalım:

İnsan vücûdunun merkezi, baştır. Beyin denilen merkez de başımızdadır.

Baş başa olan iki insan, en azından akıl ve düşünce bakımından birlik hâlindedir. Tartışmalar baş başa yapılmaz; “karşılıklı” yapılır. Burada düşüncelerin çatışması söz konusudur.

Aramızda gezen öyle insanlar da vardır ki dıştan bakılınca bizim gibidirler, ama gerçekte kafataslarının muhâfaza ettiği beyinlerini bir başka merkezin emrine vermişlerdir.

Bu merkezin adına, “gönül” diyorlar.

“Başıboş” sözüyle ifâde edilen kimseler, beyinlerini yaratılış gayesine uygun kullanamayan ve onu gönülün emir ve komutasına sokmayı başaramayanlardır. Hakîkat noktasından bakanlara göre böylelerinin kafatasları vardır, fakat bu tasın içi çöplüktür yâni boştur.

Elbette ki baş başa vermiş görünen her insan gönül sâhibi sayılmaz. Olgun mânâsıyla olmasa bile, baş başa verenlerin gönül gönüle olduğunu söylemek yanlış sayılmaz.

Böyle bir berâberliğe kıyasla “başıboş”lardan dâima korkmak gerekir.Çünkü genellikle başıboşların asıl mesleği,kundakçılıktır.Onlar,her güzelliği yakmakla gıdâlanan birer tetikçi,birer sûikastçı,birer “kundakçı”dırlar.

Her yeşil nesneye düşmandır onlar!

En yaşlı ağaçla taptâze bir fidanı yan yana getirip, bir kıvılcımla tutuşturup; sonra aynı ateşten -meselâ- sigaralarını yakar ve keyif çatarlar.

Neron’un, adı çıkmıştır da ondan dolayı ünlüdür. Yoksa, dedikoducu yâni “başıboş” Neron’ların yanında Roma’yı yakan divânenin yâhut aids veya kanserin rolü, neredeyse sıfır kadardır.

Dedikodudan, şüpheden, vehim ve vesveseden daha öldürücü bir başka mikropla tanışmadı, tanışmayacak insanoğlu!

Baş başa veyâ “gönül gönüle” vermeyi keşfedemediği müddetçe…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Rıza Tekin UĞUREL
Rıza Tekin UĞURELhttps://www.dertlidolap.com
..1987 yılında kurulan Kütahya Aydınlar Ocağı Derne­ği başkanlığını uzun yıllar yürüten Uğurel, hâlen (KÜMAKSAD) Kütahya Mevlânâ Araştırma Kültür San'at Derneği'nin de başkanı olarak mûsikî, kültür ve san'at faaliyetlerini sürdürmektedir.
Benzer Yazılar
- Advertisment -

Popüler Yazılar

error: Muhtevâ korumalıdır!